Sök:

Sökresultat:

181 Uppsatser om Spanska sprćket - Sida 1 av 13

Representation av genus i lÀroböcker i spanska utifrÄn lÀrares perspektiv

Arbetet behandlar representationen av genus i lÀroböcker i spanska avsedda för gymnasienivÄ. Syftet med följande arbete Àr att dokumentera och analysera hur dessa lÀroböcker i spanska pÄ gymnasial nivÄ representerar genusbegreppet, om lÀroböcker i spanska tar hÀnsyn till genusfrÄgor i förhÄllande till styrdokumentens utgÄngspunkter och vilka genusdiskurser som förekommer i texterna. Arbetet undersöker Àven hur lÀrare förhÄller sig till lÀrobokstexter. Arbetets undersökning baseras pÄ textanalyser och kvalitativa intervjuer med fyra verksamma lÀrare i spanska. Sammanfattningsvis pekar resultaten av undersökningen pÄ att mÀn betraktas som viktigare och har högre status Àn kvinnor i de analyserade texterna.

Processinriktat och resultatinriktat motivationsklimat pÄ svenska och spanska högstadieskolor

Studien processinriktat och resultatinriktat motivationsklimat pÄ svenska och spanska högstadieskolor undersöker skillnader och likheter inom processinriktat och resultatinriktat klimat. I denna studie undersöks det hur dessa tvÄ klimat ser ut pÄ svenska och spanska skolor och detta ur svenska och spanska idrottslÀrares perspektiv. I studien anvÀnds Nicholls (1989) teori om de tvÄ motivationsklimaten. Empirin Àr inhÀmtad via semistrukturerade intervjuer med idrottslÀrare pÄ tre svenska och tre spanska högstadieskolor. Detta i kombination med Nicholls (1989) teori och andra modeller, ligger till grund för den senare gjorda analysen.

Valet av spanska : En enkÀtstudie om vad som pÄverkar elevers sprÄkval i grundskolans senare Är

Denna studie har bestÄtt av 185 enkÀter som har besvarats av elever i grundskolans senare Är. Syfte med studien var att utreda elevernas attityder till spanska, att se hur valet av spanska hade pÄverkats av familjens förhÄllande till resor och spanska, samt att undersöka vad som motiverade eleverna till att lÀsa spanska. Resultaten visade att attityden bland dessa elever var att det Àr viktigt att lÀsa spanska eftersom det Àr ett stort sprÄk och dÀrför att det Àr anvÀndbart vid resor. Familjens investeringar i just resor spelade stor roll dÄ dessa var vanligt förekommande, speciellt hade mÄnga elever varit i Spanien. Studien visade ocksÄ att mer Àn var fjÀrde elev har minst en förÀlder som talar eller förstÄr spanska, samt att en stor andel av förÀldrarna talar ett annat modernt sprÄk.

LÀromedel för nybörjare i spanska-en jÀmförelse mellan grundskola och vuxenutbildning

I denna uppsats görs en jÀmförelse mellan lÀromedel i spanska för nybörjare. Betoningen ligger pÄ grammatik och lÀnderkunskap..

Spanskt sjuk pÄ ett sjukhus i Sverige : Spanska sjukans utbrott pÄ SÀters hospital hösten 1918

Spanska sjukan var en vÀrldsomfattande epidemi, en pandemi, som drog över vÀrlden i flera influensavÄgor mellan 1918-1920. Syftet har varit att ta reda pÄ hur SÀters hospital drabbades av och hanterade influensautbrottet 1918. Med hjÀlp av överlÀkarens ÄrsberÀttelse för 1918 har jag lyckats fÄ fram att 40,7 % av alla patienter blev smittade av spanska sjukan varav 15,3 % av dem avled till följd av sjukdomen. 529 personer smittades av spanska sjukan pÄ SÀters sjukhusomrÄde varav 57 personer avled, vilket motsvarar 10,8 %. Av de 529 smittade mÀnnen och kvinnorna avled 12,6 % kvinnor (34 stycken) och 8,9 % mÀn (23 stycken) till följd av in-fluensan.

DEN MUNTLIGA KOMMUNIKATIONEN PÅ SPANSKA I DET SVENSKA KLASSRUMMET

Mitt arbete har skrivits i syfte att klargöra anvÀndningen av det spanska sprÄket i muntlig kommunikation mellan elever och lÀrare resp. mellan eleverna sjÀlva. Syftet var Àven att ta reda pÄ den muntliga kommunikationens betydelse för elevernas sprÄkutveckling. De forskningsmetoder, som jag har anvÀnt till mitt arbete, Àr klassrumsbaserade observationer som genomfördes under lektioner i tvÄ klasser som lÀser spanska steg 3, samt kvalitativa intervjuer med tvÄ spansklÀrare och 6 gymnasieelever pÄ tvÄ olika gymnasieskolor. Sammanfattningsvis vill jag pÄpeka, att genom mina observationer  har jag kommit fram till att det spanska sprÄket anvÀnds i huvudsak mellan lÀrare och elever nÀr lÀraren stÀller frÄgor och nÀr elever svarar pÄ dessa.  Dessutom anvÀnds det  muntligt  mellan elever nÀr dessa arbetar parvis och genomför en uppgift. Intervjuer med sex gymnasieelever och tvÄ spansklÀrare har jag kommit fram till att den muntliga kommunikationen i klassrummet Àr mycket viktig för elevernas sprÄkutveckling.

Spanska lÀromedel ur ett genusperspektiv : En analys av hur kvinnor och mÀn representeras i spanska lÀromedel

Syftet med studien var att undersöka hur kvinnor respektive mÀn representeras i lÀromedel inom Àmnet spanska för nybörjare. Genom en innehÄllsanalys och en textanalys som metod har en lÀromedelsanalys genomförts för att undersöka med vilken frekvens de olika könen framstÀlls i de utvalda lÀromedlen och under vilka Àmnen kvinnor och mÀn representeras. Resultatet visade en relativt jÀmn könsfördelning i de utvalda lÀromedlen men med ett varierande resultat i frÄga om vilka attribut som tillskrivs de bÄda könen dÄ det förekommer stereotyper men Àven nÄgra normbrytande exempel. Som slutsats kan man se en kvantativ jÀmstÀlldhet i de utvalda lÀromedlen, men en ojÀmn kvalitativ jÀmstÀlldhet dÄ man framstÀller stereotyper, men Àven nÄgra exempel pÄ god genusmedvetenhet. Vid en jÀmförelse med de tre analyserade lÀromedlen kan man se att Alegría visade flest exempel pÄ genusmedvetenhet, medan Caminando uppvisade flest stereotyper..

Kulturella representationer i lÀroböcker i franska och spanska för gymnasiet

Kultur har en central roll i utbildningen i moderna sprÄk och de lÀroböcker som anvÀnds i sprÄkundervisningen bidrar avsevÀrt till att forma elevens bilder av mÄlsprÄkskulturen. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka den syn pÄ kultur som förmedlas i tre olika lÀroböcker i franska respektive spanska. En innehÄllsmÀssig analys av de sex lÀroböckerna genomförs, dÀr fördelningen av Tornbergs tre kulturperspektiv studeras. Sammanfattningsvis visar undersökningens resultat att Ett fullbordat faktum Àr det kulturperspektiv som prÀglar de sex lÀroböckerna. HÀlften av samtliga nedslag som gjorts i lÀroböckerna Äterfinns i detta perspektiv. Resterande hÀlften fördelas mellan En kompetens för framtiden (30 %) och Ett möte i öppet landskap (20 %)..

FINSKA OCH SPANSKA INBÖRDESKRIGET I HISTORIELÄROBÖCKER 1960-2009 : EN IDEOLOGIANALYS AV 17 HISTORIELÄROBÖCKERS FRAMSTÄLLNING AV FINSKA OCH SPANSKA INBÖRDESKRIGET

I denna uppsats undersöks hur lÀroböcker i historia frÄn Är 1960 till Är 2010 för gymnasieskolan framstÀllt spanska och finska inbördeskriget i syfte att jÀmföra framstÀllningarna över tid. Studien Àr kvalitativ i form av en textanalys dÀr undersökningsobjektet varit historielÀroböckers texter om finska och spanska inbördeskriget. Uppsatsen undersöker likheter och skillnader men ocksÄ framstÀllningarna av inbördeskrigens ideologiska anknytningar.Uppsatsen utgÄr frÄn lÀroplansteori och analyseras utifrÄn definitioner av begreppen ideologi och hegemoni. Begreppen har anvÀnts som utgÄngspunkt för att stÀlla frÄgor till texterna som sedan analyseras utifrÄn en operationalisering av begreppen, vilket för studien inneburit att vi undersökt, bland annat, orsaker, konsekvenser och bildanvÀndning i framstÀllningarna. Resultaten av studien visar pÄ likheter i framstÀllningen av det spanska inbördeskriget samt det finska inbördeskriget.

Spanska sjukan inom NÄs provinsiallÀkaredistrikt 1918 - 1919 med sÀrskild hÀnsyn tagen till Dala-JÀrna och Vansbro

Denna uppsats har till syfte att fÄ en överblick av hÀlsolÀget inom NÄs provinsiallÀkaredistrikt under hösten 1918 och vÄren 1919, dÄ spanska sjukan grasserade. Uppsatsen undersöker vilken belastning spanska sjukan blev för epidemisjukvÄrden och hur kommunen sörjde för den under epidemin. Mortaliteten under spanska sjukan visade ett liknande mönster som i andra delar av vÀrlden dÀr ett stort antal unga mÀnniskor avled. I undersökningen belyses Àven könstillhörigheten samt yrkeskategorisering av de döda. Under epidemins inledning var mÀnnen i majoritet men senare under epidemin blir det flest kvinnor, som avled i sviterna av spanskan.

Uppfattningar av spanska : En undersökning om gymnasisters uppfattningar av spanskundervisningen

Det hÀr Àr en studie av gymnasieelevers uppfattningar av undervisningen i spanska. Undersökningen syftar till att ta reda pÄ elevernas skÀl att vÀlja spanska, vad de har för syn pÄ sin egen sprÄkanvÀndning och vad de har för ÀmnesmÀssigt fokus nÀr de studerar.Undersökningen bygger pÄ intervjuer med sju respondenter som gÄr första Äret pÄ gymnasiet och lÀser spanska steg 3. Samtliga respondenter lÀser teoretiska program. Undersökningen har bedrivits enligt en fenomenografisk ansats som Àr en kvalitativ forskningsansats som syftar till att bringa i dagen den variation av uppfattningar som finns i en viss grupp. Uppfattningar sÄ som de definieras i den hÀr undersökningen ska ses som olika sÀtt att se olika fenomen.Resultatet av den hÀr undersökningen Àr att det finns en skillnad mellan Ä ena sidan de elever som drivs av yttre faktorer (t.ex.

The Sound of Fashion : en studie av tre svenska modevarumÀrken

Spanska sjukan var en vÀrldsomfattande epidemi, en pandemi, som drog över vÀrlden i flera influensavÄgor mellan 1918-1920. Syftet har varit att ta reda pÄ hur SÀters hospital drabbades av och hanterade influensautbrottet 1918. Med hjÀlp av överlÀkarens ÄrsberÀttelse för 1918 har jag lyckats fÄ fram att 40,7 % av alla patienter blev smittade av spanska sjukan varav 15,3 % av dem avled till följd av sjukdomen. 529 personer smittades av spanska sjukan pÄ SÀters sjukhusomrÄde varav 57 personer avled, vilket motsvarar 10,8 %. Av de 529 smittade mÀnnen och kvinnorna avled 12,6 % kvinnor (34 stycken) och 8,9 % mÀn (23 stycken) till följd av in-fluensan.

Muntlig kommunikation i spanska lÀroböcker

I dagens kursplan för moderna sprĂ„k pĂ„ grundskolan stĂ„r den kommunikativa förmĂ„gan i centrum. En viktig del av kommunikationen i sprĂ„kundervisningen Ă€r muntligheten. I denna uppsats analyseras den muntliga kommunikationen i tre olika lĂ€roböcker i spanska för Ă„r 9 pĂ„ grundskolan. Det Ă€r grundsynen och övningarna i lĂ€rarhandledningarna och i övningsböckerna som analyseras. Finns det mĂ„nga muntligt kommunikativa övningar, och i sĂ„dana fall av vilken typ Ă€r de? Är de interaktiva? Vilka kommunikativa kompetenser trĂ€nas? Kan de definieras som överföring av budskap eller som flerstĂ€mmig handling? Vad anser lĂ€rare om dessa lĂ€roböcker? Min slutsats Ă€r att det finns en skillnad mellan lĂ€roböckerna vad gĂ€ller den muntliga kommunikationen och frĂ€mst till den nyares fördel.

Motivation i spanskundervisningen : "Upplevelse av spanska som andra sprÄk"

Syftet med mitt arbete Ă€r att undersöka vad elever i klass 7 och klass 8 som lĂ€ser spanska som andra sprĂ„k ser som motiverande för sina spanskstudier. Jag ville Ă€ven titta nĂ€rmare vad som kan skapa motivation hos eleverna. I min undersökning ville jag ocksĂ„ undersöka vilka strategier lĂ€rare har för att öka elevernas motivation för att lĂ€sa spanska. Som metod valde jag att göra en enkĂ€tundersökning bland i elever som gĂ„r i Åk 7 och Åk 8 pĂ„ tvĂ„ kommunala skolor och tvĂ„ friskolor. Dessutom har jag intervjuat tvĂ„ undervisade spansklĂ€rare.

¿Who son represented y cómo? : En intersektionell studie av genus och etnicitet i lÀroböcker i engelska och spanska

Med bakgrund i att mÄnga lÀrare anvÀnder lÀroböcker i sin undervisning och att skolan ska lÄta vÀrdegrunden gensomsyra undervisningen sÄ undersökte vi hur genus och etnicitet uttrycks i böckerna i de tvÄ vÀrldssprÄken engelska och spanska. Vi valde att undersöka genus och etnicitet ur ett intersektionellt perspektiv dÄ vi ser deras vÀxelverkan i identitetsprocessen som sedan pÄverkar maktstrukturer i samhÀllet. Syftet med detta examensarbete var att i spanska och engelska lÀroböcker undersöka hur fördelningen i texterna Àr mellan mÀn och kvinnor, mellan olika lÀnder och hur mÀnniskor framstÀlls utifrÄn kön och etnicitet samt se likheterna och skillnaderna mellan de engelska och de spanska lÀroböckerna. Metoderna för att uppnÄ detta syfte bestod av en kvantitativ innehÄllsanalys och en kvalitativ kritisk diskursanalys med kompletterande bildanalys. Resultaten visade i innehÄllsanalysen att fler mÀn var representerade i bÄda Àmnen och gÀllande lÀnder var europeiska lÀnder och USA i fokus.

1 NĂ€sta sida ->